ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI

Zorunlu trafik sigortası, tüm araç sahiplerinin en temel yasal yükümlülükleri arasında yer alıyor. Aracını trafiğe çıkarabilmen için mutlaka yaptırman gereken zorunlu trafik sigortası, olası bir kaza durumunda karşı taraftaki araçlara ve üçüncü şahıslara verdiğin zararların maddi yükümlülüğünü üstleniyor. Eğer sen de “Zorunlu trafik sigortası ne kadar, maddi hasarlı trafik kazasında hasarı kim karşılar ve zorunlu trafik sigortası hasar ödemesi nasıl yapılır?” gibi soruların yanıtlarını merak ediyorsan aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirsin.

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Zorunlu trafik sigortası, kimi zaman kaskoyla karıştırılabiliyor. Her iki sigorta türü de motorlu taşıtlar için yapılsa da tamamen farklı hasarları güvence altına alıyor. Kasko, kaza durumlarında senin arabanda oluşan maddi hasarları karşılıyor. Peki, zorunlu trafik sigortası neleri karşılar? Zorunlu trafik sigortası, kaza durumunda karşı tarafa verdiğin zararları karşılıyor. Kaza durumunda çarpan aracın trafik sigortası yoksa ortaya çıkan maddi hasarların tümü, kazaya yol açan aracın sahibi tarafından ödeniyor. Bu sebeple de araç sahibi olan herkesin zorunlu trafik sigortasını geciktirmeden yaptırması büyük önem taşıyor.

Zorunlu Trafik Sigortasının Genel Şartları Nelerdir?

Zorunlu trafik sigortası genel şartları, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca belirleniyor ve aracını sigortalatmak isteyen tüm taşıt sahiplerinin bu şartlara uyması gerekiyor. Yasa gereğince, geçerli bir sigortası bulunmayan araçların trafiğe çıkmasına ve muayene işlemi yaptırmasına izin verilmiyor. Bu sebeple de poliçesi sona eren araçlar, denetime yakalanmaları durumunda para ya da trafikten men cezalarıyla karşılaşıyor. Trafik sigortası hasar karşılama şartları ise seçtiğin poliçeye göre değişiyor.

Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

Araç zorunlu trafik sigortası, temel olarak karşı tarafın gördüğü hasarları karşılıyor. Poliçe içeriğine göre karşı tarafın aracına verdiğin maddi hasarı, üçüncü şahıslara verdiğin bedensel zararı ve doğacak hukuki süreçlerin masraflarını sigortandan karşılayabilirsin. Poliçende ek teminat bulunması durumunda yol yardımı, çekici hizmeti, sağlık desteği gibi avantajlardan da yararlanabilirsin.

Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?

Trafik sigortası, son derece kolay bir şekilde yaptırılabiliyor. Eğer sen de “Zorunlu trafik sigortası nasıl yapılır?” sorusuna yanıt arıyorsan www.gebzehayatsigorta.com yı ziyaret edebilir  ve sana en uygun teklifi kolayca alabilirsin.

Zorunlu Trafik Sigortası Ne Zaman Yapılmalıdır?

Zorunlu trafik sigortası, araçlar trafiğe çıkarılmadan önce yapılıyor. Örneğin sıfır kilometre bir araç satın alıyorsan sigorta işlemlerini aracın devri tamamlanır tamamlanmaz yaptırman gerekiyor. Daha önceden bir poliçesi bulunan aracın için yeni sigortanı da önceki poliçenin süresi dolmadan yaptırman öneriliyor. Aracının sigortasız vakit geçirmemesi, sigortasız araç cezası ödemekten kurtulmana yardımcı oluyor.

Trafik Sigortası Geç Yapılırsa Ne Olur?

Pek çok araç sahibi, “Zorunlu trafik sigortası yapılmazsa ne olur?” sorusuna yanıt arıyor. Trafik sigortası gecikirse zorunlu trafik sigortası gecikme cezası ödemen ve yeni sigorta yaptırırken aracının sigortasız kaldığı süre için ek ödeme yapman gerekiyor. Ayrıca aracının sigortasız olduğu dönemde denetlemeye yakalanırsan sigortasız trafiğe çıkma sebebiyle trafik cezası ödemen ve aracının çekilmesi gibi risklerle karşılaşman da söz konusu oluyor.

Trafik Sigortası Zorunlu Mudur?

Pek çok araç sahibi, trafik sigortasının kaskoyla karıştırılması sebebiyle “Trafik sigortası zorunlu mu?” sorusunu sıklıkla soruyor. Trafik sigortası zorunlu olarak yatırılıyor ve bu sigortanın yaptırılmaması durumunda araç sahiplerine ceza kesiliyor. Kasko ise zorunlu bir işlem değil, ancak aracında oluşabilecek hasarları karşılaması sebebiyle büyük önem taşıyor.

Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?

Çalıntı ya da gasp edilmiş araçlarla yapılan kazalarda sigorta şirketlerinin ve araç sahiplerinin sorumluluğu bulunmuyor. Bu sebeple de çalıntı araçla kaza yapılması durumunda trafik sigortaları ödeme yapmıyor. Kazaya üçüncü bir şahsın karışmaması durumu da sigorta kapsamı dışında değerlendiriliyor. Yani aracınla duvara, bariyerlere ya da yine sana ait başka bir araca çarpman durumunda trafik sigortası ödeme gerçekleştirmiyor.

Motosiklet Zorunlu Trafik Sigortası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Motosiklet zorunlu trafik sigortası, tıpkı araç sigortası gibi yılda bir kez yapılıyor. Motosiklet zorunlu trafik sigortası fiyatları ise kullanacağın motorun modeli, yaşı, hasarsızlık durumu gibi kriterlere göre değişiyor. Peki, motosiklet zorunlu trafik sigortası hasarın ne kadarını karşılar? Bu sorunun yanıtı da poliçendeki detaylara göre değişebiliyor.

Trafik Sigortası Neden Yüksek Bedellere Çıkar?

“Trafik sigortası neden yüksek çıkar?” sorusunun birden çok yanıtı bulunuyor. Eğer aracın uzun süre sigortasız kaldıysa yaptırdığın sigorta bedeline gecikme cezası da ekleniyor ve bu durum da sigorta fiyatını yükseltiyor. Aracının karıştığı kaza sayısı da sigorta fiyatlarını artırıyor. Bir araç ne kadar çok kazaya karışırsa sonraki dönemde zorunlu trafik sigortası bedeli de o kadar yüksek çıkıyor.

TEKLİF AL

Lütfen Bekleyiniz... Yükleniyor

Trafik Sigortası Teklif Al



   
?
?


Captcha

İLETİŞİM FORMU

Lütfen Bekleyiniz... Yükleniyor

Captcha

YETKİLİ ACENTELİKLERİMİZ

gtag('config', 'UA-214620590-1');